SquawkBox4

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Awatar użytkownika
Piotr
Cadet
Cadet
Posty: 42
Rejestracja: pt 06 lut, 2004 21:47
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Piotr »

Mikrofon sprawny i włączony?
AZT014
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 292
Rejestracja: wt 26 kwie, 2011 11:02
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Tak sprawny, bo najpierw jak nie pomagał restart FSX sprawdziłem czy nagrywa w Audacity. Ale tak jak pisałem, po jakimś czasie nagle jak przestało tak zaczęło działać z powrotem więc to chyba jakiś dziwny błąd SB.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Awatar użytkownika
Scepon
Cadet
Cadet
Posty: 26
Rejestracja: śr 28 gru, 2011 08:40
Skąd jesteś: z Gór

Post autor: Scepon »

A może jakieś inne urządzenie blokuje "input/output devices"? Kamerka? Że tak nieśmiało zapytam...
Ostatnio zmieniony ndz 29 kwie, 2012 09:04 przez Scepon, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 292
Rejestracja: wt 26 kwie, 2011 11:02
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Wszystko co mam podłączone do komputera napisałem we wcześniejszym poście. Niestety nie mam ani kamerki ani nic innego co by mogło powodować to, że od czasu do czasu squawkbox wariuje. No, poza tym, że to Windows 7 64bit, ale to chyba jednak nie jest problemem :D
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Awatar użytkownika
SP-GER
Cadet
Cadet
Posty: 9
Rejestracja: czw 16 sie, 2012 10:44
Skąd jesteś: EDBX

Post autor: SP-GER »

Przeczytałem cały watek i niestety od 2 dni walczę z problemem googlujac (być może niewystarczająco).

Mam nowo postawiony Win XP SP3 + FS2004 + SB4 oraz kilka dodatków jak ATR72 F1 czy scenerie. Wszystko działało pięknie i z dnia na dzień przestałem widzieć inne samoloty po podłączeniu do VATSIM. Problem wystąpił nagle i jedyną rzeczą jaka ostatnio wgrywałem (z czym mógłbym to ew. powiązać) był F1 View. Na kompie nie mam antywirusa, a jedynie ZoneAlarm (jego wyłączenie tez nie pomogło) oraz podłączenie do netu poprzez usb Play. Problem zaczął się od tego, ze po uruchomieniu SB4 i zalogowaniu bardzo długo wisiało mi na środku okienko 'Connecting to multiplayer via lobby' (czy coś podobnego - teraz z pamięci pisze) i nie znikały samoloty FSowe, mimo, iż bylem podłączony (ATC EPKK mnie widział). Wtedy się zorientowałem, ze coś nie tak. Nie było tez tego zielonego paska na ekranie 'Squawkbox has join the session' (czy coś podobnego - tez z pamięci pisze).


Próbowałem już:
- 3- krotnego przeinstalowania SB4 (co prawda nie wiem gdzie go wykasować całkowicie bo po reinstallu mam wpisane moje dane)
- połączenia manualnego, ale w opcji Multiplayer pod Session nie mam nic. Zresztą w opcjach multiplayera nie ma nic związanego ze SB
- wybrałem wiec opcje manualnego wprowadzenia IP: 127.0.0.1 po uprzednim uruchomieniu SB4.

Teraz okienko 'Connecting...' znika natychmiast i znikają tez samoloty FSowe, ale dalej nie widzę tych VATSIMowych. Przynajmniej tak mi się wydaje bo siedziałem do 2 w nocy i ok tej godziny zalogowałem się na KJFK. Tam o tej porze zawsze coś się dzieje. I dziś była tam duża obsada kontrolerów, ale lotnisko puste (przynajmniej dla mnie). Nie wiem czy nie przeoczyłem czegoś, ale po kilku godzinach na aztec, gdzie nie spojrzę widzę forum :cry:

Proszę o pomoc/poradę/sugestię
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 292
Rejestracja: wt 26 kwie, 2011 11:02
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Przynajmniej tak mi się wydaje bo siedziałem do 2 w nocy i ok tej godziny zalogowałem się na KJFK. Tam o tej porze zawsze coś się dzieje.
Na twoim miejscu upewnił bym się jednak czy czegoś niema przy użyciu:
1) V-route
2) Kontrolera
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Awatar użytkownika
SP-GER
Cadet
Cadet
Posty: 9
Rejestracja: czw 16 sie, 2012 10:44
Skąd jesteś: EDBX

Post autor: SP-GER »

vroute mam wylaczony.
Tomek1158 pisze: 2) Kontrolera
Co masz na mysli?
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 292
Rejestracja: wt 26 kwie, 2011 11:02
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Mam na myśli zapytanie się kontrolera czy są jakieś samoloty na lotnisku (pod warunkiem, że do żadnego takiego się nie odzywa).
Ostatnio zmieniony czw 16 sie, 2012 19:42 przez Tomek1158, łącznie zmieniany 1 raz.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Spróbuj wyłączyć cienie pod samolotami w FSie.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Awatar użytkownika
SP-GER
Cadet
Cadet
Posty: 9
Rejestracja: czw 16 sie, 2012 10:44
Skąd jesteś: EDBX

Post autor: SP-GER »

RzEmYk pisze:Spróbuj wyłączyć cienie pod samolotami w FSie.
szukałem, szukałem i... przeinstalowałem FSa, ale działa ://
Na szczęście nie mam zbyt dużo dodatków to szybko poszlo. Mimo wszystko dzięki za chęć pomocy
TomJBu
Cadet
Cadet
Posty: 30
Rejestracja: śr 14 lis, 2012 23:38
Skąd jesteś: Gdynia

Post autor: TomJBu »

Witam
Reinstaluje SB4 ponieważ po połączeniu się z serverem Vatsim znikały mi textury.
Reinstalluje SB4 i wyskakuje komunikat że nie widzi fs'a. Próbóję zainstalować na różnie sposoby ale już nie wiem co zrobić...

Aha! FS9.1 mam zainstalowany! :)
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (56.12 KiB) Przejrzano 7762 razy
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: sob 19 lut, 2005 14:55
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Próbowałeś naprawić wpisy w rejestrze?
TomJBu
Cadet
Cadet
Posty: 30
Rejestracja: śr 14 lis, 2012 23:38
Skąd jesteś: Gdynia

Post autor: TomJBu »

PZL Belfegor pisze:Próbowałeś naprawić wpisy w rejestrze?

Zrobiłem to tym programem: FS_Registry_Repair

Ale nic nie pomogło, na piechote jak to zrobić? mam win 8


To co mam zrobić?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: sob 19 lut, 2005 14:55
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Sprawdziłem w Windowsie 7, nie wiem czy w 8 będzie tak samo - w HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Microsoft Games\Flight Simulator\9.1 ścieżka podana jest w SetupPath, analogicznie chyba jest w HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Microsoft Games\Flight Simulator\9.1.
TomJBu
Cadet
Cadet
Posty: 30
Rejestracja: śr 14 lis, 2012 23:38
Skąd jesteś: Gdynia

Post autor: TomJBu »

Ja mam flight simulator > fs9.0 ;/ coś jest nie tak. Pewnie reg repair z level d zepsuł kod ;/
Chyba czeka mnie reinstalacja bo juz mi brak pomysłów ;[

Da rade jakoś dodać fs 9.1?

Mam jeszcze jednen pomysł, może pomoże ???

EDIT

Spróbowałem jeszcze raz zainstalować 9.1 ale nic nie pomogło.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 300
Rejestracja: ndz 29 paź, 2006 12:07
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Swego czasu na Win7 miałem to samo, pomógł niestety reinstall. Spróbuj ewentualnie łączyć się przez FSInna, o ile tylko go tolerujesz.
mniedziela
Cadet
Cadet
Posty: 2
Rejestracja: pt 17 sie, 2012 14:13
Skąd jesteś: EPLB

Post autor: mniedziela »

TomJBu pisze:Ja mam flight simulator > fs9.0 ;/ coś jest nie tak. Pewnie reg repair z level d zepsuł kod ;/
Chyba czeka mnie reinstalacja bo juz mi brak pomysłów ;[

Da rade jakoś dodać fs 9.1?

Mam jeszcze jednen pomysł, może pomoże ???

EDIT

Spróbowałem jeszcze raz zainstalować 9.1 ale nic nie pomogło.
Sprawdź , czy plik, do którego prowadzi skrót na pulpicie nazywa się fs9.exe.
kojot
Cadet
Cadet
Posty: 4
Rejestracja: śr 06 lut, 2013 20:35
Skąd jesteś: Mazowieckie

Problemy z SB

Post autor: kojot »

Przygotowując się do pierwszego lotu, zainstalowałem FSUIPC i SquawkBox 4.
Jednak mam kilka problemów, z którymi nie mogę sobie poradzić.
Przeszukiwałem te forum wiele razy, jak i czytałem FAQ programu.
Używam Windows 7 i FSX deluxe.

1. Pogoda. Logowałem się chyba z 5 razy, za każdym razem SB pokazywał zaktualizowanie pogody, jednak tylko raz rzeczywiście zmieniła się ona na odpowiednią. Edit: doczytałem, że pogoda nie działa w siódemce - jakim cudem raz zadziałało?

2. Widoczność statków powietrznych. Tu trochę lepiej, skuteczność 50%. Z tym że przy jednym logowaniu widzę wszystkie, przy następnym żadnego. Za to cienie są o dziwo dokładne... Modele, jakie mam w menu SB, to: SB 3 default models i VIP 3 model set.

3. hmm... widzialność mojej maszyny. Kontrolerzy podobno widzą ok, za to po zapytaniu innego pilota, odpowiedział, że widzi C172 (a byłem C152). Za drugim razem nikt mnie nie widział... Raz wszystko było ok.

Poza tym FS mi się często zawiesza po włączeniu SB - tak oosbnej aplikacji jak w w FS.
Mam nadzieję, że pomożecie mi trochę, bo szczerze zmęczony jestem tymi wszystkimi błędami. Wiem, że do wszystkiego powinno się dojść samemu, ale gdy zawodzą wszystkie pomysły, lepiej poprosić o pomoc kolegów. 8-)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez kojot, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Re: Problemy z SB

Post autor: konraf »

Witam

Ad 2 - spróbuj wyłączyć rzucanie cieni przez samoloty (na ziemię)
Ad 3 - skąd wiesz, że ten pilot potrafił odróżnić C172 od C152? ;)
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
TomJBu
Cadet
Cadet
Posty: 30
Rejestracja: śr 14 lis, 2012 23:38
Skąd jesteś: Gdynia

Post autor: TomJBu »

Cześć
Zaczynam przesiadkę z FS 9.1 na FSX sp2
Zainstalowałem SB4 i po połączeniu się do servera Vatsim po chwili mój FSX się zawiesza. Na chwile obecną mam FSX gołego ORYGINALNEGO bez dodatków.
Nie wiem co mogłem zrobić źle? chyba nic. Mam FS 9.1 i tam SB4 śmiga idealnie a na FSX 15 sec po połączeniu się do servera i koniec... "brak odpowiedzi" i po chwili już się wyłącza.

Edit
W momencie jak pojawią się samoloty na lotnisku od razu mam "brak odpowiedzi" Czy wie ktoś z was co mam zrobić?
Proszę bardzo o pomoc, od 21 walczę.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 292
Rejestracja: wt 26 kwie, 2011 11:02
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Miałem ten sam problem jakiś czas temu.

Parę stron wstecz jest rozwiązanie.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
lotnik555
Cadet
Cadet
Posty: 43
Rejestracja: czw 07 lip, 2011 15:01
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: lotnik555 »

Witam serdecznie,
zaczynam swoją zabawę online, mam za sobą swój pierwszy lot z pełną kontrolą i wszystko było ok. Teraz mam taki dylemat bo z jednej strony na vatsimie poczułem się jak w realu, ale z drugiej strony zabrano mi coś cennego z offline czyli traffic. Wiadomo VATSIM to nie real i nie znajdziemy dużego ruchu. Ale mniejsza o to. Moje pytanie dotyczy ruchu ale w innej postci. Mianowicie wszystkich użytkowników widzę z samolotami bardzo kiepskiej jakości VIP. Czy da rady widzieć ich inaczej? Tzn prawdziwe ich malowania? Druga sprawa to, że zamiast latać płynnie to one mi się pojawiają z jednego punktu do drugiego, myślałem, że to wina internetu, jednak wszystko jest ok i nie mam żadnych opóźnień, mimo to wygląda to strasznie. Trzecia rzecz, która mi się nie podoba to, że jak latam w full screnie wszystko się rozsypuje, tracę bardzo dużo FPS, natomiast w oknie jest spoko. Ale u mnie od zawsze latałem na full screenie i wyglądało to o niebo lepiej niż trybie okienkowym.

Proszę o pomoc :P, jeśli pojawiły się tutaj już podobne pytania to przepraszam, szukałem ale nie znalazłem :P.
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 79
Rejestracja: pn 17 wrz, 2012 07:59
Skąd jesteś: Szczecin

Problem

Post autor: marcinmmm »

Witam,
mam problem z squawk box 4 (tak podejrzewam, albo to mój komputer). Kupiłem sobie jakiś czas temu airbus x extended. Na singleplayer wszystko świetnie działa. Gdy grałem na FSOpen też wszystko fajnie. Problem pojawił się gdy zacząłem grać na Vatsim. Jest tak: odpalam symulator, pojawiam się w Warszawie, włączam się na Vatsim i łączę z serwerem. Pojawiają się dostępne wieże. Przełączam okno na symulator i nagle mi się wszystko zawiesza i mi wyłącza symulator. Nie wiem od czego to zależy. Być może mój komputer. Oto dane:
Procesor: AMD Phenom II X4 B50 3.2GHz
RAM: 4GB
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GT440
Proszę o wszelkiego rodzaju pomoc.
[EDIT:]
Dodam jeszcze, że defaultowe samoloty działają normalnie i nie wyrzuca mi fs's, a airbus x już wyrzuca.
[EDIT:]
Jednak przed chwilą mnie wyrzuciło
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 292
Rejestracja: wt 26 kwie, 2011 11:02
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 79
Rejestracja: pn 17 wrz, 2012 07:59
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: marcinmmm »

Niestety tam nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 292
Rejestracja: wt 26 kwie, 2011 11:02
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Niestety tam nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie
Pierwszy post na poprzedniej stronie jest odpowiedzią.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 79
Rejestracja: pn 17 wrz, 2012 07:59
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: marcinmmm »

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Zrobiłem tak i wszystko działa.
Roki117
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 85
Rejestracja: pt 06 sty, 2006 21:05
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Roki117 »

Witam,
mam problem z zainstalowaniem squawkbox-a pod fsx. Odpalam instalator jako admin i wyskakuje komunikat "an error occurred while trying to modify FSX configuration files"
Jako nie admin też próbowałem zainstalować i nic. Mam WIN7 64 bity.

[ Dodano: Sob 05 Kwi, 2014 12:49 ]
Make sure you have full read, write & modify access to your FS directory

Jak się odnieść do tego, i gdzie to można przestawić?
I5 3570K 16GB RAM 1600MHz GTX750TI 2GB Saitek X52 PRO
Sebol
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 151
Rejestracja: sob 25 lut, 2006 21:08
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Sebol »

Pozdrawiam SEBOL
GG:7199365
Obrazek
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 292
Rejestracja: wt 26 kwie, 2011 11:02
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

I Sprzęt
płyta główna: Gigabyte G31M - ES2L
procesor:Intel core 2 quad q8400 2.66 GHZ niepodkręcany
pamięć: 4GB RAM, to wszystko co wiem.
karta graficzna: Nvidia GForce 9800GT 1GB niepodkręcana
zasilacz: Nieznany
karta dźwiękowa: Nieznana

Logitech attack 3 - chyba się nie przyczynia do problemu.
Saitek pro rudder - chyba się nie przyczynia do problemu.
Klawiatura genius za Ł10 - chyba się nie przyczynia do problemu.
Zwykły mikrofon multimedia longneck za Ł6
Głośniki 120W z wzmacniaczem citronic hs80usb

II Oprogramowanie
system operacyjny: Windows 8.1 64bit
symulator (nazwa i wersja):FSX SP2
zainstalowane dodatki: aerosoft a320/321, Squawkbox 4, Active sky next, FSUIPC4 zarejestrowany i kilka lotnisk.

III Opis problemu
Czasem mnie słychać czasem nie głośność mikrofonu na maxa a jak kontroler coś mówi ja odpowiadam to czasem słyszy
przykład
- wzz1ms descend fl100
- desc 100 wzz1ms
- wzz1ms?
- desc 100 wzz1ms
- bimbom
odpowiadam na texcie poczym
- wzz1ms radio check
- read you 5/5
o_0
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Bartolo
Cadet
Cadet
Posty: 12
Rejestracja: wt 25 sty, 2011 07:59
Skąd jesteś: EPKK

SB4 i traffic od WoAi

Post autor: Bartolo »

Cześć.
Przeszukałem zbiorczy temat SB i Fsinn na Polish VACC i nie znalazłem swojego problemu wiec otwieram nowy post tutaj.
Sytuacja jest taka ze mam SB4 i dość już miałem malowań VIP wiec zainstalowałem WoAi.
Za pomocą programu SMS Generator stworzyłem plik dla SB4 WoAi zgodnie z instrukcja.
Odpaliłem FS9 połączyłem się z VATSIM i już się ucieszyłem bo pojawiły się piękne kolorowe samoloty linii lotniczych bez podwozia ale to szczegół.
Moje szczęście nie trwało zbyt długo bo cóż zobaczyłem, a mianowicie samolot callsing EZYxxxx a malowanie WizzAir , callsing THYxxx malowanie Air India Expres ???.
Jak skonfigurować callsingi z odpowiednimi malowaniami dla nich ???.
Jaki plik za to odpowiada albo czy jest jakiś inny sposób na to.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
SkyLine
Gragii92
Cadet
Cadet
Posty: 2
Rejestracja: sob 27 mar, 2021 16:36
Skąd jesteś: Staszow

Re: SquawkBox4

Post autor: Gragii92 »

Domyślnie

Polecamy


Odgrzewany stary kotlet.
Pamięta ktoś jaki może być problemy jeśli po wpisaniu częstotliwości atc mogę się kontaktować tylko "only text"?

Nie słychać atc, a ni pilotów połączonych z danym sektorem. Przy próbie nadawania słychać charakterystyczny trzask.

SB4+fs2004+Windows10
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2730
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Re: SquawkBox4

Post autor: RzEmYk »

Musisz mieć osobny program do audio. Zmienił się kodek.
https://audio.vatsim.net/docs/2.0/pilots/fsinn-sqb
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Gragii92
Cadet
Cadet
Posty: 2
Rejestracja: sob 27 mar, 2021 16:36
Skąd jesteś: Staszow

Re: SquawkBox4

Post autor: Gragii92 »

Program połączy się na sekundę i rozłącza. Wyskakuje błąd "Connect failed (Forbidden-)"

Dodam że w SB4 muszę ręcznie wpisać IP serwera vatsim, może to jest problemem?
ODPOWIEDZ