[FSX] Carenado C152 - jak uruchomić radio?

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Piterson
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 60
Rejestracja: pn 07 maja, 2007 23:12
Skąd jesteś: EPWA, EPBC

[FSX] Carenado C152 - jak uruchomić radio?

Post autor: Piterson »

Witam. Mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany za banalne pytanie, ale odpowiedzi nie znalazłem ani w dokumentacji samolotu ani w "szukajce" forum. Jak uruchomić radio w C152 od Corenado FSX z pozycji cold & dark? Kombinuje już drugi dzień - bez efektu. Radio działa normalnie, gdy lot ładuję z full uruchomionym silnikiem. Nie widzę w panelu pstryczka "avionics"... może już mi padło na oczy :? . Dzięki za pomoc. Pozdr.
Ostatnio zmieniony pn 25 lip, 2011 22:12 przez Piterson, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2733
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Po prostu go włącz pokrętłem VOL.
http://www.screenshotartist.co.uk/image ... 152_20.jpg
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Piterson
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 60
Rejestracja: pn 07 maja, 2007 23:12
Skąd jesteś: EPWA, EPBC

Post autor: Piterson »

RzEmYk pisze:Po prostu go włącz pokrętłem VOL.
Od tego zacząłem, ale nie działa, tzn. pokrętło przekręca się tylko o ok. 1/4 obrotu w prawo i nic. Próbowałem LPM i kółkiem i nic. Może przeinstaluje samolot...
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2733
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

To spróbuj włączyć Avionic master za pomocą FSowej kombinacji klawiszy.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Piterson
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 60
Rejestracja: pn 07 maja, 2007 23:12
Skąd jesteś: EPWA, EPBC

Post autor: Piterson »

Ech, dalej nic. Ale dziękuje za dobre chęci.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Posty: 2733
Rejestracja: pt 18 lut, 2005 01:25
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nie mam tego samolotu, to nie mam jak sprawdzić tego u siebie.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5 9600K, 2x16GB dual, GTX1080, W10, P3D 4.5
Piterson
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 60
Rejestracja: pn 07 maja, 2007 23:12
Skąd jesteś: EPWA, EPBC

Post autor: Piterson »

Dobra, udało się. Odpaliłem defaultową C172 z uruchomionym m.in. radiem. Następnie w tej konfiguracji zmieniłem samolot na Cześke 152 - kiedy FSX ją załadował (z odpalonym radiem) wszystko wyłączyłem - ponowne uruchomienie radia i pełny sukces. Potem już tylko zapis z trybem cold & dark jako previus flight i DZIAŁA.
Awatar użytkownika
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 140
Rejestracja: śr 29 sie, 2007 09:59
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Przelacznik avionics master powinien znajdowac sie po lewej stronie przy drzwiach (z pamieci).
Piterson
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 60
Rejestracja: pn 07 maja, 2007 23:12
Skąd jesteś: EPWA, EPBC

Post autor: Piterson »

Eddie pisze:Przelacznik avionics master powinien znajdowac sie po lewej stronie przy drzwiach (z pamieci).
Eddie. O tym to ja wiem, ale byłem przekonany, że samo radio włącza się pokrętłem VOL lub innym na panelu radia. Zdaje się, że C152 od Carenado aż tak dobrze - jak byśmy chcieli - nie symuluje samolotu. Nie jestem pewny, ale wydaje mi się (a dwa dni temu leciałem w realu C152) avionic master daje zasilanie na kolokwialnie mówiąc zegary itp. Samo radio włącza się osobno. O tym zresztą mówi sama checklista (przed włączeniem zasilania m.in. radio na off, po włączeniu zasilania m.in.radio na on - tak w uproszczeniu ;) ).
Awatar użytkownika
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 140
Rejestracja: śr 29 sie, 2007 09:59
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Nie wiem jak jest w C152. Nie tak dawno temu lecialem C172 (ale z awionika garmin1000 wiec to moze tez dodatkowa roznica) i tam rzeczywiscie wylaczany do uruchamiania avionics bus1-2 nie odpowiada za radio - robi to standby battery ktore jednak z tego co pamietam nie jest wylaczane do startu. W weekend bede w C182 wiec sie dopytam jak to dokladnie wyglada.
nawe1
Cadet
Cadet
Posty: 19
Rejestracja: śr 30 wrz, 2009 14:49
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: nawe1 »

Witam

Czy ktoś wie jak zainstalować samolot Corenado Grand Caravan C208B? Jaką ścieżkę wybrać?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: sob 19 lut, 2005 14:55
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Tę, w której masz FS-a (czyli folder w którym znajduje się fsx.exe) albo dowolny folder tymczasowy, jeśli pliki wolisz kopiować ręcznie.
malin
Cadet
Cadet
Posty: 44
Rejestracja: ndz 04 gru, 2005 17:43
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: malin »

Żeby nie mnożyć tematów zapytam tutaj. Jak włączyć w C152 Carenado zawór paliwa? Na podłodze jest jakaś tabliczka informująca o położeniu dźwigni on/off, tylko nie mogę zlokalizować samej dźwigni...
live to fly, fly to live, do or die
ODPOWIEDZ