FS2020 ponowna instalacja.

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

leszek660
Cadet
Cadet
Posty: 4
Rejestracja: pn 22 mar, 2021 07:26
Skąd jesteś: EPKM

FS2020 ponowna instalacja.

Post autor: leszek660 »

Jako nowy na tym Forum witam wszystkich, a szczególnie pozdrawiam Forumowiczów z Mazakowego Podwórka :). Ale do rzeczy, czy ktoś już przerabiał ponowną instalację FS2020 ? Przy powtórnej instalacji proces przerywa moment wpisania kodu, gdzie pojawia się komunikat że kod został już wykorzystany, i nie pomagają próby uruchomienia dalszej instalacji z pozycji biblioteki na koncie itp. Poniżej link do identycznego tematu na supporcie MS, niestety nie rozwiązany.Radzą reinstalkę systemu ,format dysku i takie pierdoły. Mnie do ponownej instalacji zmusił martwy kafelek startu gry, straszne że przy każdej takiej trzeba będzie reinstalować wszystko na dysku, a mam tez inne simy.

https://answers.microsoft.com/pl-pl/win ... 49cef44297

Samo odinstalowanie aplikacji nie usuwa kodu , który jest pewnie też zapisany na serwerach MS, ale może gdzies w systemie , rejestrach jest jakiś zapis do usunięcia. Ktoś to przerabiał ? W necie temat na razie rzadki, pewnie wszyscy na razie po pierwszej instalce :twisted: .

Poniżej moje zmagania z tym problemem na Forum Yoyosims.

http://il2forum.pl/index.php?topic=19880.75

Moja wersja FS2020 to box 10 dvd. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Re: FS2020 ponowna instalacja.

Post autor: konraf »

Cześć

Widziałem Twojego posta na forum Yoyo.
Co się dokładnie zadziało? Czy tą pierwszą instalację, przy której użyłeś kodu, odinstalowałeś? Czy usunąłeś wszelkie pozostałości po starej instalacji (katalogi na dysku)?
Z tego co czytałem (sam posiadam wersję Download) to nawet wersja DVD wymaga do instalacji aplikacji MS Store. Czy po odinstalowaniu FS'a próbowałeś się z MS Store wylogować i zalogować ponownie?

Tudzież takie metody:
https://helpdesk.aerosoft.com/portal/en ... o-a-new-pc

Generalnie, kod powinien być przypisany do Twojego konta MS i jeśli reinstalujesz coś przypisanego do tego konta (będąc zalogowanym do tego konta), nie powinno być takich problemów.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
leszek660
Cadet
Cadet
Posty: 4
Rejestracja: pn 22 mar, 2021 07:26
Skąd jesteś: EPKM

Re: FS2020 ponowna instalacja.

Post autor: leszek660 »

Cześć, FS z pierwszej instalacji usunięty klasycznie i skasowane pliki. Druga instalacja przebiegała jak pierwsza. Po blokadzie na formatce z kodem, ponownie wszedłem na tą formatke do wpisania kodu ale już z konta MS Store, po wpisaniu kodu efekt identyczny. Może trzeba pozostałości FS pokasować w rejestrach w systemie, może też pomogloby anulowanie kodu na koncie, niestety nie wiem jak. Sprawdze jeszcze jedną opcję i dam znać. Dzięki za odzew. I na koniec pytanie ,robiłeś już reinstalke FSa?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2725
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Re: FS2020 ponowna instalacja.

Post autor: konraf »

Nie robiłem ale mam wersję download więc....łudzę się, że będzie to łatwiejsze, bo tu żadnego kodu nie mam. Po prostu mam zrobiony zakup w MS Store i symulator dodany jest do moich aplikacji w MS Store.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
leszek660
Cadet
Cadet
Posty: 4
Rejestracja: pn 22 mar, 2021 07:26
Skąd jesteś: EPKM

Re: FS2020 ponowna instalacja.

Post autor: leszek660 »

Przypadkowo znalazłem rozwiązanie, po zainstalowaniu płyt DVD kiedy pokaże się komunikat z prośbą o wpisanie kodu należy to wyłączyć. Następnie wchodzimy do MS Store na swoje konto. Resetujemy je klikając po kolei;
Win+R w okienku wpisujemy WSReset exe , enter. Teraz wchodzimy do biblioteki MS Store odnajdujemy FS2020, klikamy instaluj i pobieramy plik startowy i tyle.
Ten reset odblokowuje nam klawisz <instaluj> przy aplikacji, który wcześniej nie działał albo odsyłał do formatki instaluj na urządzeniu gdzie po odznaczeniu naszego PC i kliknięciu ok, była lipa.

PS. Wklejam to też na Waszym Forum. Pozdrawiam.Jeśli nadal będzie coś niejasne to zrobię taki obrazkowy tutorial ewentualnie filmik i wrzucę na youtuba.
ODPOWIEDZ