Który AI traffic jest lepszy?

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
medmatthew
Cadet
Cadet
Posty: 37
Rejestracja: pt 19 maja, 2006 12:31
Skąd jesteś: EPBY

Który AI traffic jest lepszy?

Post autor: medmatthew »

Witam! Przeglądnąłem całe forum, ale nie znalazłem konkretnej ani satysfakcjonującej mnie odpowiedzi odnośnie AI Traffic. Owszem było na temat Ultimate Traffic czy Traffic 2005, ale mnie chodzi o to aby się konkretnie dowiedzieć, który z tych programów jest lepszy. Zamierzam wkrótce kupić takowy program, ale chciałbym się przedtem poradzić, który według was jest lepszy i dlaczego oraz który z nich ma możliwość lepszych konfiguracji itp. Obydwa są w takiej samej cenie, więc mam dylemat. Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony wt 13 maja, 2014 19:13 przez medmatthew, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tusha
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 69
Rejestracja: pt 18 cze, 2004 17:20
Skąd jesteś: Gostyń

Post autor: Tusha »

Wg mnie najlepiej zrobic sobie własny. Masa pracy ale jaka satysfakcja :)
Snajper

Post autor: Snajper »

Tusha pisze:Wg mnie najlepiej zrobic sobie własny. Masa pracy ale jaka satysfakcja :)
A wg. mnie mija sie to z celem... ;) Polecam "Ultimate Traffic" ;)
trudny
Cadet
Cadet
Posty: 8
Rejestracja: śr 03 sie, 2005 15:53
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: trudny »

Hm...
Mam mieszane uczucia. UT instaluje się łatwo i przyjemnie, lotniska zapełniają się samolotami. Tylko wygląda to raczej kiepsko. Jeżeli chcesz mieć dokładne modele z malowaniami to i tak czeka Cię ciężka praca. Trzeba znaleźć model i malowanie, podmienić i kompilować. Nie ma wszystkich linii (np. brakuje Centralwings), więc i tak trzeba ręcznie dodawać, plany lotów też nie są aktualne.
Zainstalowałem UT, ale biorąc pod uwage ilość pracy, którą potem włożyłem w to, żeby np B737 LOTu (i wielu innych linii) wyglądał tak jak powinien, żeby samoloty startowały o czasie zgodnie z rozkładami, jest ogromna! Mając obecne doświadczenie raczej zdecydowałbym się na chociażby PAI i dodawanie wszystkiego ręcznie i po kolei według potrzeb. Mam wtedy większą kontrolę nad tym co robię i od razu widzę czy działa. Teraz w UT na przykład nie lata mi Centralwings, mimo że mam go w rozkładach, mam poinstalowane modele i malowania. I nie wiem dlaczego. Inne linie latają, a ta nie :-/
Jest jeszcze legendarny i podobno rewelacyjny pakiet Danny'ego. Darmowe rozwiązanie, ostatnio z lata 2005, już chyba nie do zdobycia. Podobno ma być 2006, ale kiedy i czy na pewno to nie wiem. Nie miałem przyjemności sprawdzić osoboście, ale na forach wszyscy rozpływali się w słowach uznania dla Danny'ego za to rozwiązanie.
Awatar użytkownika
medmatthew
Cadet
Cadet
Posty: 37
Rejestracja: pt 19 maja, 2006 12:31
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: medmatthew »

Dzięki za odpowiedź odnośnie UT! A czy ktoś się orientuje jak to wygląda w Traffic 2005, albo może nawet w My Traffic 2006. Czy w tych programach modele samolotów wyglądają podobnie jak w UT, czy również trzeba się trochę namęczyć, aby porządnie wyglądały?
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 144
Rejestracja: wt 13 kwie, 2004 17:39
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Posty: 744
Rejestracja: czw 16 gru, 2004 17:05
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Chyba jednak będzie nowy pakiet by Danny. Oto co znalazłem na jednym z for:
Czy dysponuje ktos sumarycznym "rozkladem" regularnych czarterow z WRO (cos takiego jak jest na forum EPPO)? Potrzebny jest w celu uwzglednienia tych lotow w AI Trafiku do FSa
br10
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 50
Rejestracja: wt 19 paź, 2004 23:33
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: br10 »

Według mnie nie warto inwestować w płatne dodatki tego typu. Jest darmowy program www.projectai.com Jest tam instaler i malowania które mozna sobie wybrać z planami lotu. Zasysamy malowania, odpalamy instalera i automatem instalujemy do FS-a. Owszem jest kilka błędów, ale nie wiem czy jest sens inwestować w inne programy. Osobiście widziałem UT i nie byłem zachwycony. Tak od siebie to polecam loty on-line !!!
Andrzej
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Posty: 289
Rejestracja: śr 03 lis, 2004 18:36
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

myślę że ruch AI w FS-ie to kwestia idiwidualych "przyjemności".Możesz kupić "gotowce" ale czy wszystko co tam jest,chcesz?! Ja robię sobie to sam(żona nie ma nic przeciwko :lol: ).Jestem trochę starej daty więc u mnie w Polsce np. latają MiG-21, MiG-23, Su-22,a np. na lotnisach typu Babimost zrobię nie długo ruch AI MiG-17(nawet jeśli tam nie stacjonowały ale chyba tam były,to i tak to jest ten okres ich obecności nad polskim niebem.W 70-tych latach jeżdziłem z Krakowa na obozy harcerskie w okolice tych rejonów i codziennie robili nam nad głowami "barierę dźwięku" ;)
Generalnie zanim wyślesz te pieniądze, zobacz czy sam nie potrafisz zrobić tego po swojemu.
pzdr
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Awatar użytkownika
medmatthew
Cadet
Cadet
Posty: 37
Rejestracja: pt 19 maja, 2006 12:31
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: medmatthew »

Trochę zajęło mi prześledzenie wszystkich za i przeciw odnośnie tego jaki najlepiej możnaby wybrać "traffic". No i okazało się, że mój wybór padł na bezpłatny produkt ze strony www.projectai.com . Według mnie poza atutem finansowym tego produktu przemawia rownież to, iż m.in. jakość samolotów jest raczej lepsza niż tych, które widziałem na screenach z UT czy Traffic 2005 czy nawet My Traffic 2006. W każdym razie jestem zadowolony z tego programu i dziękuje Wszystkim za rady! Pozdrawiam
janita
Cadet
Cadet
Posty: 48
Rejestracja: pt 06 lut, 2004 16:08
Skąd jesteś: Jarocin

Post autor: janita »

Tylko Pakiet AI Danny`ego. Dzięki jego wysiłkom mam możliwość używania już jego 2-go pakietu i o innym nawet nie myślę. Dodatkowym plusem (może w innych programach również) jest możliwość obserwacji innych samolotów w powietrzu w rejonie lotniska, w trakcie ich lądowania i kołowania [Ctrl+W] z pozycji spot plane.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: sob 19 lut, 2005 14:55
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Ctrl+W działa zawsze, niezależnie od trafficu (no chyba, że go nie ma ;) )
A pakietu Danny`ego nie można już dostać. Był "dystrybuowany" indywidualnie (chętny dostawał login i hasło do serwera z pakietem), jednak Danny już wstrzymał możliwość pobrania go.
trudny
Cadet
Cadet
Posty: 8
Rejestracja: śr 03 sie, 2005 15:53
Skąd jesteś: EPKT

Traffic. Problem: cruise_speed, trawa, kołowanie, znikanie

Post autor: trudny »

Zmęczył mnie UT i postanowiłem spróbować sił i samodzielnie zrobić traffic.

Na początek zająłem się Centralwings. Ściągnąłem samoloty i malowania (te które były, inne "zrobiłem" sam, ale to innym razem) oraz rozkład lotów. Wywaliłem plik odpowiedzialny za domyślny ruch. Skompilowałem pliki TToolsem i pięć benków zaczęło latać nad Europą. Fajnie.

No a teraz nie wiem co zrobić z tym:

1. Zabieram się za edytowanie pliku aircraft.txt i tam jako drugi parametr nalezy podać odczytaną z pliku aircraft.cfg wartość "cruise_speed=" W przypadku B734 (model AiA) jest to "477". Gdy podam taką wartość, to samolot startuje o czasie, ale nie ląduje na docelowym lotnisku w wyznaczonym terminie. Natomiast jeżeli znajdzie się tam wartość "200" wszystko jest w porządku i samoloty startują i lądują mniej więcej o czasie. Skąd taka niespójność?

2. Z tego co zdążyłem zauważyć, to wszystko dobrze ląduje na EPWA (domyślna sceneria). Co prawda zdarzyło się, że samolot przyziemił kilka kilometrów od lotniska, ale potem dotoczył sie gdzie trzeba! Nagminnie mam problem na EPKK (sceneria z pl-vacc) - samoloty lądują na 25R, czyli na ściernisku! Potem normalnie kołują tam gdize powinny. Natomiast na EPKT (sceneria z pl-vacc) mam jeszcze inaczej - samoloty lądują tam gdzie trzeba, wyhamowują i... znikają! Jeszcze żaden nie dotoczył się na parking. No i jak juz tak zniknie, to później nie startuje. ten, który wylądował np. o 13:35 ( i zniknął z pasa) powinienwystartować o 14:40, ale w okolicach tej godziny nie ma go na płycie lotniska.

Będę wdzięczny za konstruktywne porady dotyczące pkt. 2 i wyjasnienie pkt. 1 :-)
Awatar użytkownika
Tusha
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 69
Rejestracja: pt 18 cze, 2004 17:20
Skąd jesteś: Gostyń

Post autor: Tusha »

ad.1 Jeśli chcesz żeby samoloty lądowały o określonej godzinie wystarczy w planie lotu dać przed godziną znak"@" np. @1/12:50.

ad.2 Odpal program Afcad i tam wykasuj pas 25R na EPKK
Jęśli chodzi o EPKT to pewnie masz zły plik Afcad. Poszukaj na Avsim a na pewno coś znajdziesz.

Pozdrawiam
trudny
Cadet
Cadet
Posty: 8
Rejestracja: śr 03 sie, 2005 15:53
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: trudny »

Dziękuję Ci bardzo za cenne wskazówki!

Ad. 2 W przypadku EPKT zadziałał uaktualniony afcad z avsim :-) Teraz wszystko jest ok. EPKK ściągnięte z avsim powoduje, że benek parkuje w budynku. Nic to, przerobię dotychczasowy.

Ad. 1 W planach lotu mam dokładnie tak, jak to napisałeś. Przyjrzę się jeszcze dokładnie lądowaniom.
trudny
Cadet
Cadet
Posty: 8
Rejestracja: śr 03 sie, 2005 15:53
Skąd jesteś: EPKT

Afcad i 25R na EPKK

Post autor: trudny »

Zgodnie z sugestią usunąłem ściernisko 25R z afcada i samoloty lądują tam gdzie powinny. Jesscze raz dziękuję za radę!
Swoją droga dziwny ten afcad, bo pas 25R był w nim oznaczony jako zamknięty dla startów i lądowań, a mimo to samoloty na nim siadały.
Awatar użytkownika
Tusha
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 69
Rejestracja: pt 18 cze, 2004 17:20
Skąd jesteś: Gostyń

Post autor: Tusha »

Tak to już jest z Fs-em :) Nigdy nie wiadomo co się skopie :)
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Posty: 152
Rejestracja: czw 08 gru, 2005 15:32
Skąd jesteś: Kolbuszowa

Post autor: Kuba Pa »

Czasem ilość Trafficów nie jest dobrym rozwiązaniem załączony screen:
A to sie Gdansk Ground popisał że ho.... :shock:
miechel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 112
Rejestracja: pt 18 sie, 2006 00:45
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: miechel »

Kto mi powie jak zainstalować ten darmowy pakiet. Bo nie mam pojęcie. Chodzi o http://www.projectai.com/index.php
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Posty: 2726
Rejestracja: czw 05 lut, 2004 09:41
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Rafal102
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 100
Rejestracja: śr 24 lut, 2010 20:46
Skąd jesteś: Włocławek

Post autor: Rafal102 »

Czy jest jakiś Ai traffic w którym samoloty poruszają się jak w realnym świecie po drogach powietrznych, a nie na zasadzie z lotniska do lotniska prostą linią?
Fajnie by było częściej spotykać inne samoloty zostawiające smugi nad sobą lub pod sobą tak jak jest w rzeczywistości, a nie tylko 60 samolotów na lotnisku a w powietrzu nikogo.
Macie jakiś pomysł dotyczący wyboru ai traffic'u?
P43+Quad core q8300+9600GT
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Posty: 114
Rejestracja: sob 16 lip, 2005 02:48
Skąd jesteś: Krotoszyn

Post autor: tomi5 »

A co myślicie o ICE AI Traffic?

http://iceaitraffic.altervista.org/index.html

Pozdrawiam
i5 9600 KF , MSI MPG Z 390 GAMING PRO CARBON, 32 GB RAM G-SKILL, SAPPHIRE RX 580 8 GB SE, SSD SAMSUNG 850 PRO, WIN 10 PRO 64 bit
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Posty: 2849
Rejestracja: sob 19 lut, 2005 14:55
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

To też składanka darmowych pakietów, wydana bez zgody autorów, podobnie jak Tantris, SkAI, AdobeAI itd.
http://forum.avsim.net/topic/432570-ice ... fic-group/
Adriano
Cadet
Cadet
Posty: 38
Rejestracja: pn 25 wrz, 2006 14:51
Skąd jesteś: Wołomin

Traffic

Post autor: Adriano »

Witam serdecznie. Ja też borykam się z problemem czy zakupić MT2013 lub też UT2. Proszę o rady.
AsROCKZ77 EXTREME4, Intel Core i5-3570k 3.40GHz, NVIDIA GeForce GTX660 2GB, 8GB RAM, WIN7/64
ODPOWIEDZ